Blog

🌱 KONOPLJA V PREHRANI KONJ🌱

Konoplja je vsestranski vir vitaminov, mikroelementov in mineralov za celoten organizem. Je ena najstarejših uporabljenih rastlin človeštva. Konopljo že tisočletja cenijo zaradi njenih številnih uporab. Semena in olja se uporabljajo kot zdravila in krmilo.
Konoplja ima visoko biorazpoložljivost, kar pomeni, da jih vaš konj zlahka in hitro absorbira: Vaš konj lahko iz semen in olja hitro pridobi vse potrebne snovi za svoje telo.
Konoplja s svojimi lastnostmi lahko pozitivno podpira celoten imunski sistem in presnovo.
Z vitaminom C ščiti celice, deluje protivnetno (zlasti pri bolezni sklepov), pozitivno podpira oblikovanje kosti, ima antioksidativne lastnosti, pozitivno vpliva na dihalne poti, podpira delovanje kože, dlake in kopita. Konoplja pripomore k razvoju mišic ter pospešuje njihovo regeneracijo in optimalno podpira srčno-žilni sistem.
Skratka, konoplja krepi celoten organizem.

Poglejmo si to izjemno živilo podrobneje!

Majhna semena, velika le 0.3 cm, so polna vitaminov, mikroelementov in mineralov, dragocenih aminokislin in nenasičenih maščobnih kislin, kot so kalcij, magnezij, kalij, fosfor, žveplo, cink, železo in selen, ter vitamin A, vitamini B1, B2, B6, vitamin C, vitamin D in vitamin E.
Konoplja mora najti svojo pot nazaj v prehrani naših konj!!! Že v stari literaturi najdemo kot ustno izročilo »Njihova dlaka se bo svetila. Pest konoplje na dan bo poskrbela za zdravje konj.«
Vaš konj potrebuje vitamine, mikroelemente in minerale ki bodo podpirali celotno naravno moč njegovega telesa. Konoplja ponuja ravno te snovi v naravni obliki.
Visoka biorazpoložljivost konoplje omogoča visoko absorbcijo koncentriranih vitalnih snovi.
Podrobneje si oglejmo nekatere sestavine:
CINK in presnova (konoplja vsebuje visoko koncentracijo cinka: 6500-8.500 µg/100g)
Cink je nepogrešljiv za številne encime pri presnovi ogljikovih hidratov in beljakovin. Ker ima cink zelo pomembno vlogo v biokemičnih procesih konja, je nujno, da je vsak dan na voljo zadostna količina cinka.
Več kot 80 encimov se proizvaja s pomočjo cinka!
Imunski sistem je zato močno povezan z oskrbo cinka.
Pomanjkanje cinka lahko povzroči naslednje težave:  težave s kožo, dlako in kopiti, srbenje, alergije, rapi, ekceme, dovzetnost za okužbe in tudi težave s plodnostjo.
Pri pomanjkanju cinka trpijo zlasti mlade živali zaradi slabše rasti in razvojnih motenj. Cink se v konoplji nahaja kot naravna spojina cinkove aminokisline in ga konji zaradi njegove visoke biološke dostopnosti lahko odlično izkoristijo.
Težke kovine, kot so svinec, kadmij ali živo srebro, se v telesu kopičijo tam, kjer bi se moral nahajati cink, zato mora zadostna oskrba s cinkom igrati pomembno vlogo pri krmljenju konj!
ŽELEZO (visoka vsebnost železa v konoplji: 10.500 µg12.500 µg/100g)
je odgovorno za tvorbo kisika v krvi, krepi kopita in ščiti kožo.

KONOPLJA IN NJENE NENASIČENE MAŠČOBNE KISLINE
Konoplja vsebuje edinstveno sestavo maščobnih kislin.
Popolna sestava polinenasičenih maščobnih kislin v konoplji je preprosto neprekosljiva, vsebuje tudi redko linolno kislino ter pravilno razmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3 v razmerju 3 : 1. Če so maščobne kisline omega-6 in omega-3 prisotne v uravnoteženem razmerju, pozitivno vplivajo na naslednja področja:
🌱 kardiovaskularni sistem
🌱  tvorba krvi
🌱  zaščita celic
🌱  vnetja v telesu
🌱  nevrološki sistem

AMINOKISLINE
Aminokislin telo ne proizvaja samo, zato jih lahko dodajamo le s hranjenjem.
Aminokisline so na primer potrebne za začetek presnove mišic, maščob in glukoze. So osnovni gradniki vsake celice! Konoplja vsebuje vse esencialne aminokisline, ki so tudi dobro dostopne za konja.

VISOKO UČINKOVITI ANTIOKSIDANTI
Lahko vežejo proste radikale. Konopljina semena imajo preventivni učinek na organizem, saj krepijo imunski sistem in ščitijo celice pred degeneracijo.
FLAVONOIDI so sekundarne rastlinske snovi.
Telo jih hitro izloči, zato jih je treba redno uživati. Zlasti različna semena, zelišča in sadja imajo visoko vsebnost teh učinkovin in so dragocene ter nepogrešljive za telo.
Sekundarne rastlinske snovi imajo številne blagodejne učinke na telo. Pozitivno lahko vplivajo na potek alergij in vnetij. Poleg tega se lahko bolje borimo proti virusom, glivicam in mikrobom ter prostim radikalom. Podpirajo celoten imunski sistem, srčno-žilni sistem, želodec, črevesje in jetra. Varujejo tudi pred UV-sevanjem, kratkovalovno svetlobo in rakom. Pozitivno vplivajo na strjevanje krvi in zdravje ožilja.
Konoplja vsebuje še številne druge sestavine. Z veseljem bi vam poslali podrobne informacije o vsakem mikroelementu, vendar bi to preseglo obseg tega članka.

Če gledamo na konopljo kot celoto, je enostavno VSESTRANSKA DOBROBIT ZA NAŠE KONJE.

V  konopljinem musliju TISOČERI MUSLI, je kombinacija konopljinih semen, konopljinih pogač in hladno stiskanega konopljinega olja uravnotežena tako, da dodatno hranjenje s konopljo ni potrebno, saj bi morala biti povprečna dnevna potreba po konoplji in njenih sestavinah pokrita, če se držimo priporočil glede hranjenja.

Pri katerih boleznih ima KONOPLJA podporni učinek?
🌱 Vse vrste alergij
🌱 težave s kožo (ekcem/rapi)
🌱 prebavne težave (kolike/mehko blato/driska)
🌱 bolezni dihal
🌱 vnetja
🌱 bolezni sklepov (artroza/artritis)
🌱 nervoznost

Angelika Pristov