Blog

ALI LAHKO IZBIRA NASTILJA VPLIVA NA ZDRAVJE MOJEGA KONJA?

December nam je poleg kratkih dni in nizkih temperatur prinesel dež in marsikje tudi sneg zaradi česar se nas vedno več odloča svoje konje pripeljati v hlev. Konji, ki več časa preživijo v hlevih potrebujejo udobno in kvalitetno okolje za kar je ključna izbira primernega nastilja.

PREDNOSTI SLAME V NASTILJU

 

Slama konjem zagotavlja mehek nastilj, ki je primeren njihovi anatomiji ko stojijo, počivajo ali pa ležijo. Ker konji radi slamo premikajo naokoli in s tem ustvarjajo neravne površine, jim to zagotavlja mentalno stimulacijo in udobje. Rezana slama Lenabox je izprašena, kar ugodno vpliva na konjevo zdravje, saj preprečuje bolezni in draženje dihal. Tudi za oskrbnike konj je to idealnejša izbira, saj je čiščenje lažje in manj moteče. Ker je slama rezana, je njena vpojna površina večja, nanjo pa se veže več amonijaka v primerjavi z običajno slamo. S tem zmanjšamo tako neprijetne vonjave kot tudi količino porabljenega nastilja, kar poleg tega prihrani tudi skladiščne kapacitete.

SLAMA KOT DODATEK H KRMI

 

Rezana slama s hranili ni bogata, vendar pa vsebuje ogromne količine surove vlaknine, ki je zelo pomembna za optimalen proces prežvekovanja. Običajna krma zagotavlja vsa potrebna hranila, ki jih konj potrebuje, vendar je po večini revna s strukturnimi vlakninami, ki so pomembne za prebavni trakt. Z dodatkom rezane slame v krmni obrok tako zagotovimo vse kar konj potrebuje za dolgo in zdravo življenje ter pravilno prebavo. Konji s premetavanjem in premikanjem svojega nastilja nekaj tega tudi pojedo zato je izbira rezane slame vrhunska, ker ubije kar dve muhi na en mah. Slama Lenabox je zaradi svoje drobljene in kratko rezane strukture dragocen vir strukturne vlaknine, poleg tega pa tudi izjemno vpojen nastilj.

Na zalogi

Original price was: 10,21 €.Current price is: 8,68 €.

Na zalogi

Original price was: 45,95 €.Current price is: 39,06 €.

TRDNOST TAL POD NOGAMI

 

Tla hlevov morajo biti trpežna in igrajo pomembno vlogo tudi pri zdravju naših konj. Talni material vpliva na trdnost mišic, prekrvavitev in utrujenost pri čemer imajo mehke talne površine prednost pred trdnimi kot je denimo beton. Težava številnih mehkih površin kot sta glina in pesek je, da zahtevajo veliko vzdrževanja in jih je potrebno redno izravnavati in obnavljati. Gumijaste podloge kot je hlevska guma Granuflex so toplejše in tudi tišje od klasičnih betonskih ali prodnatih tal. Imajo odlične izolacijske lastnosti in zadušijo skoraj vse zvoke, ki jih povzročajo konjska kopita. Poleg tega omogočajo stabilnost, kar zmanjša tveganje za padce in poškodbe, povečajo pa še absorbcijo udarcev kar ugodno vpliva na zdravje kit in sklepov. Poleg tal, lahko s hlevsko gumo obložimo tudi stene in tako preprečimo morebitne poškodbe ob brcanju v stene.

Konjem ob vstajanju v hlevu z betonskimi tlemi nemalokrat zdrsne zaradi česar se lahko utrudijo in padejo ali se poškodujejo. Hlevska guma poleg mehkobe in priročnosti omogoča tudi protizdrsno površino, ki je trpežna in zagotavlja največji oprijem tudi ko je mokra. Poleg tega pa je to najboljši približek talne podlage na prostem. Hlevska guma Granuflex je primerna tako za zunanjo kot notranjo uporabo, z njo pa lahko obložimo tudi hodnike v hlevih in sprehajalne poti na katerih rado zastaja blato. Guma je izredno enostavna za polaganje in rezanje in jo tako lahko prilagodimo vsakemu prostoru.

SLAMA, GUMA ALI KAR OBOJE?

 

Gola betonska, prodnata ali peščena tla vašemu konju zagotovo ne bodo nudila najboljših pogojev tako z vidika izolacije kot tudi zdravja. Prav tako bo čiščenje hleva mnogo lažje s katerokoli izbiro tako slamo kot gumo. Hlevska guma Granuflex je odlična izbira tudi s higienskega vidika in mnogo veterinarjev se odloča za izbiro gume, saj je čiščenje enostavno, konji pa so na njej izredno zadovoljni. Nastiljanje hleva s slamo Lenabox poleg vpojnosti iztrebkov in izločkov nudi še prehransko dopolnitev zaradi česar se izboljša tudi konjeva  prebava. Najbolj optimalna izbira pa je kar kombinacija slame in gume, saj bo guma omogočala izolacijo, slama pa vpojnost in vlaknine. Prav tako bo poraba slame v dopolnitvi z gumo manjša.

NA PRVEM MESTU ZDRAVJE

 

Za karkoli se odločite pa je v prvi vrsti najpomembnejše zdravje in dobro počutje vaših konj. S tem v mislih smo mi izbrali proizvajalca slame Lenabox in hlevske gume Granuflex, saj jim popolnoma zaupamo kar kaže tudi zdravje in zadovoljstvo naših konj.

Na zalogi

Original price was: 10,21 €.Current price is: 8,68 €.

Na zalogi

Original price was: 45,95 €.Current price is: 39,06 €.

Na zalogi

Original price was: 10,21 €.Current price is: 8,68 €.

Na zalogi

Original price was: 45,95 €.Current price is: 39,06 €.